Vinkkejä ja vertaistukea – Tutustu myös näihin

27.4.2022
Kategoriat: Yleinen
  • Neuroliiton koulutetut vertaistukijat. Sairauden myötä voit kohdata tilanteita, joissa kaipaat kuuntelijaa muista sairastavista. Vertaistukijoita on eri-ikäisiä, niin sairastavia kuin läheisiä.
  • Neuroliitolla on jäsenyhdistyksiä eri puolilla Suomea. Yhdistyksen jäsenenä pääset tutustumaan muihin sairastaviin tai läheisiin erilaisissa vertaisryhmissä ja alueellasi järjestettävissä tapahtumissa.
  • ”Älä pelkää, jää hyvä elämä elämättä”(avainlehti.fi) “Olen suhtautunut sairauteen niin, että näillä mennään. Etukäteen ei kannata murehtia, koska sairauden kulusta ei kukaan tiedä,” sanoo kokemusasiantuntijana Tyksin Neurokeskuksessa toimiva Nina Merikanto. Ninan tarina kuullaan myös osana MS-päivän webinaaria 30.5.
  • Liikkeellä, vaikka vähän eri tavalla(avainlehti.fi) MS-tautiin sairastuminen ei muuttanut Anne Sjöblomin liikkuvaa identiteettiä – ainoastaan toi käytäntöön muutoksia. “Kävin spinningissä, kävelemässä useita kertoja viikossa ja uimassa. Nämä asiat kuuluivat arkeen ennen ja ne kuuluvat arkeen nyt – niitä pitää vain tehdä toisella tavalla,” Anne kertoo.
  • Metsästäjällä on tähtäimessään hyvinvointi(avainlehti.fi) Marika Moisasen rakkaus luontoon syttyi jo pikkutyttönä isän kanssa metsällä. MS-tauti on välillä vienyt jalat, mutta metsästysharrastus jatkuu yhä. “Väitän, että en olisi näin hyvässä kunnossa, kuin olen nyt, ilman tätä harrastusta,” Marika sanoo.
  • Ihminen tarvitsee yhteyttä luontoon(avainlehti.fi) Luonnon hyvinvointivaikutuksista nauttiakseen ei tarvitse mitata kuljettuja kilometrejä, vaan pysähtyä hetkeen. Luonnossa sydämen syke ja verenpaine alenevat nopeasti. Stressi lievittyy ja fyysiset oireet vähenevät, kun ihminen rentoutuu. Samalla mieliala kohenee.
  • Tyttöjen kesken(avainlehti.fi) Rakas ystävä on korvaamaton tuki, jos sairaus nakertaa itsetuntoa tai uskoa tulevaisuuteen. Ystävättäret Viivi Vesala ja Kristiina Savikko jakavat keskenään ilot ja murheet.